duminică, martie 27, 2011

Timp liber in Galati, herghelia de la Tulucesti



Avem o comoara, cum procedam? O tinem, ca pe orice comoara, cat mai bine ascunsa. 170 de cai din rasa Ghidran cresc, departe de ochii curiosilor, la 20 de kilometri de Galati, in singura herghelie din tara ce are aceasta specie.
Caii imbina calitatile pur-sange arab si pur-sange englez si erau folositi de cavaleria din Imperiul Austro-Ungar, pe timpul razboiului. Pana acum cativa ani, publicul avea acces, admira animalele si chiar lua lectii de echitatie. Totul s-a terminat in urma cu trei ani, cand, la o alta herghelie, a avut loc un accident stupid: o fetita a cazut de pe cal si a murit.
In urma accidentului, Directia Romsilva, care are in grija si Herghelia de la Tulucesti, a decis sa opreasca accesul publicului.
Cei 170 de cai de rasa pot fi admirati acum doar de angajati sau de rarii cumparatori.
Nici macar cei 17 armasari de monta publica, ce pot fi oferiti gratuit proprietarilor de cai care doresc sa obtina un manz de la ei, nu sunt solicitati. Fostul sef al hergheliei, deputatul UDMR Levente Szekely, considera ca decizia Romsilva de a opri accesul oamenilor in herghelie nu este normala.
Daca sefii Hergheliei Tulucesti nu par a fi dispusi sa-i deschida portile pentru public, s-au gasit deja particulari care pregatesc centre de echitatie, la Galati. Unul dintre acestea va fi inaugurat in cateva saptamani, iar amatorii vor putea calari atat cai de rasa, cat si ponei.
Din anul 2002, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a preluat administrarea cabalinelor de rasa aflate in proprietatea statului. Exista la aceasta data 17 unitati hipice, ferme elita, respectiv 13 herghelii in care se cresc un numar de 14 rase pure, varietati si rase in devenire si 4 depozite de armasari de monta publica. Herghelia Tulucesti s-a infiintat in anul 1989 si a fost populata in anul 1998 cu material biologic de inalta valoare genetica din varietatea rasei GIDRAN provenit de la Radauti-Judetul Suceava.
Herghelia Tulucesti are ca patrimoniu genetic in administrare si gospodarire un efectiv de 224 capete, din care:30 iepe de reproductie, 4 armasari pepiniera, 31 armasari de monta publica si 159 tineret cabaline.Asigurarea sanatatii cabalinelor in herghelie este activitatea primordiala si permanenta, constind in prevenirea si combaterea imbolnavirilor prin vaccinari periodice si respectarea programului actiunilor sanitar veterinare.
Trimestrial se urmareste starea calitatii furajelor si a apei. Furajarea si adaparea dupa un program bine stabilit, lucrarile de desinfectie, desinsectie si deratizarile periodice mentin efectivul de cabaline intr-o stare de sanatate normala.
Pentru a face echitatie, ai nevoie de o declaratie pe propria raspundere autentificata la notariat.
Contact :
Telefon: 0730 653 391 E-mail:tulucesti@galati.rosilva.ro
sau
R.N.P.-DIRECTIA SILVICA GALATI-HERGHELIA TULUCESTI
Adresa: Str. Stiintei. Nr. 95
Judetul: Galati
Localitatea: Galati
Telefon: +4 0236/412526
Fax: +4 0236/412526

12 comentarii:

  1. Deputatul UDMR Levente Szekely a vut grija ca cei aflati la conducera Hergheliei de la Tulucesti sa fie alesi dupa criterii politice. Cand au avut un om bun si muncitor, angajat al Romsilva Galati, care in timpul cat a fost sef la Herghelie a reusit sa o ridice, din toate punctele de vedere, acest domn deputat a facut tot posibilul sa-l demita. Concluzia: totul e politic. Nu Romsilva a decis sa nu mai fie o Herghelie publica ci domnul deputat UDMR Levente Szekely in timpul cat a fost Sef Herghelie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai bine si acest domn daca nu mai e sef de ce nu se redeschide herghelia ?

    RăspundețiȘtergere
  3. pentru ca ce e facut, e bun facut. unde nu e cap, e vai de picioare. e chestie de interese. nu m-ar surprinde ca una dintre acele herghelii private sa preia tot ce este la tulucesti, pe nimic evident, intrucat un destept va considera ca nu aduce nici un fel de profit (de ce oare), astfel incat e mai bine sa vindem pe nimic la herghelia privata nu stiu care, care, doar printr-o neinsemnata coincidenta, are ca proprietar vreo rubedenie a desteptului...

    RăspundețiȘtergere
  4. Herghelia se pare ca s-a inchis din cauza unui accident mortal la o alta locatie, alta herghelie. Dar acum ca totul a trecut si daca sunt fonduri ar fi bine sa o redeschida sa angajeze instructori, sa amenajeze ceva pentru copii, etc... ca de calculator, mess, internet si alte prostii suntem satui.
    Eu cred ca lumea chiar s-ar duce in aer liber si cu niste preturi accesibile.
    Dar cum traim in Romania si asta zice tot, ramane de vazut ce atitudine va lua Romsilva vizavii de aceasta problema... ma rog.. cine e direct raspunzator, responsabil de REDESCHIDEREA HERGHELIEI !!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Iata raspunsul Romsilva in urma unei sesizari facute de mine:
    "Stimata Dna. Anca,

    Ca urmare a adresei dvs. înregistrată la R.N.P. - Romsilva cu nr. 2798 din 29.03.2011 cu privire la situaţia din Herghelia Tuluceşti vă facem cunoscut următoarele:

    1.Herghelia Tuluceşti este domeniul public al statului şi este o fermă de elită unde se creşte rasa Gidran;

    2.Herghelia Tuluceşti a fost şi este dechisă publicului pentru vizitare conform unui program de vizitare şi contra unei taxe de vizitare;

    3. La Herghelia Tuluceşti se pot lua lecţii de călărie pentru începători şi pentru avansaţi se poate practica calaria de agrement;

    4.Toate tarifele pentru prestările de servicii practicate de Herghelia Tuluceşti sunt afişate la intrarea în herghelie.

    Cu stima,

    Dr. Ing. Daniela Stanica

    Sef Serviciul de Crestere, Exploatare si Amelorarea Cailor de Rasa

    Clubul Hipic Romsilva - R.N.P.- Romsilva"

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua,eu nu am inteles este sau nu deschisa pentru cei care doresc sa vina sa ea cateva lectii de echitatie?
    Multumesc ptr. raspuns.
    elena janeta dobrota-galati

    RăspundețiȘtergere
  7. Da , este deschisa Doamna Dobrota. Raspunsul meu dateaza din 29 martie anul acesta.

    RăspundețiȘtergere
  8. stiti cumva ce program au (sambata, duminica)?

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru vizitarea hergheliei, tariful perceput este de cinci lei pentru minori şi de zece lei pentru adulţi. În cazul în care veniţi în grup de peste zece persoane, adulţii vor plăti jumătate din preţ, iar minorii doar trei lei. Puteţi veni la herghelie între orele 8,30 şi 16,30. O jumătate de oră de plimbare călare costă 20 de lei de persoană. Plimbarea cu trăsura de şase persoane, trasă de doi cai, costă 15 lei jumătatea de oră. Şi tot atât va trebui să plătiţi şi pentru jumătatea de oră de plimbare cu trăsura de trei persoane trasă de ponei. Cursurile de călărie pentru începători costă 40 de lei ora. Veţi putea tinde spre statutul de avansat după vreo zece astfel de şedinţe. Un avansat plăteşte 50 de lei pe lecţia de echitaţie de o oră, dar are acces într-un manej mare, în interiorul căruia calul poate chiar să galopeze. În cazul în care vreţi să vă plimbaţi cu calul sau să învăţaţi echitaţie, va trebui să îl anunţaţi pe şeful de herghelie cu minim 24 de ore înainte, la numărul de telefon 0748.270.899.

    RăspundețiȘtergere
  10. Vizitarea hergheliei costă cinci lei pentru adulţi şi trei lei pentru copii, pentru grupuri mai mici de cinci persoane şi patru lei pentru adulţi şi 2,5 lei pentru copii, la grupuri mai mari. Plimbarea de 30 de minute cu o trăsură cu doi cai costă 30 de lei pentru adulţi şi 15 lei pentru copii, în timp ce plimbarea cu trăsura trasă de ponei este doar 20 de lei pentru adulţi şi zece lei pentru copii. O plimbare pe cal ajunge la 20 de lei pentru adulţi şi doar opt lei pentru copii, tot pentru jumătate de oră.

    RăspundețiȘtergere
  11. VREAU SA MA DUC SAMBATA.UN NUMAR DE TELEFON? E DESCHIS?

    RăspundețiȘtergere