miercuri, decembrie 22, 2010

Ce gatesti de Craciun ?


In aceste zile oriunde ti-ai intoarce nasul sigur dai de mirosurile carnatilor, tobei, fripturii, nucilor prajite, turtelor, portocalelor, mandarinelor, brazilor, etc.
Nu exista program de televiziune care sa nu te sfatuiasca ce sa mananci in aceste zile, mai ales pentru doamnele care tin la silueta, dar si pentru acei gurmanzi dedicati.
Asadar , iata cum arata un meniu romanesc adevarat:
Sarmalute delicioase in foi de vita (sau de varza)
Carnatii din porc sau oaie sau amestec
Toba - nelipsita
Friptura de porc la cuptor sau pe gratar
Piftie, lebar, caltabos
Cozonaci moldovenesti deliciosi
Placinta cu branza si stafide
Portocale, mandarine, banane, mere
Vin rosu fiert cu amestec de cuisoare, anason,portocale uscate, piper, zahar

Am obosit dupa un astfel de meniu...gras !

Hai sa vedem si alternatvia "light"
Sarmalute din carne de pui sau curcan
Friptura de pui sau curcan la cuptor
Salata verde, rosii, ardei, seminte de floarea soarelui, sparanghel, broccoli
Mere, portocale, ananas - foarte bune digestive
Apa plata, suc natural de fructe

Orice ai alege sa mananci in aceste zile, ai grija de fierea si ficatul tau, de silueta, fa sport, mergi la patinoar, la ski, sanius, fitness...

3 comentarii:

  1. Cred ca toti sunt cu pregatirile in toi, asa ca m-am gandit eu sa propun o reteta de prajitura rece si usor de facut. Aveti nevoie de :
    -piscoturi 20-22 buc
    -budinca 2 buc de arome diferite
    -lapte 1,250 kg (pentru budinci)
    -zahar
    Intr-un vas termorezistent dreptunghiular (eu asa folosesc) pun un rand de piscoturi pe care le dau usor prin 250ml de lapte.
    Dupa aceea prepar una dintre budinci asa cum scrie pe pachet si o pun peste piscoturi.
    Iar pun un rand de piscoturi date usor prin lapte, iar apoi pun cealalta budinca.
    Las o jumatate de ora sau o ora sa se raceasca budinca, dupa care introduc prajitura la frigider. O las vreo 2 ore, numai bine cat sa se raceasca.
    Pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Anca,an de an ,Craciunul l-am petrecut la parinti si nu am fost pusa in situatia de a gati ceva special.Insa ,atunci cand e cazul, ma inspir de pe blogul lui Teo,care pe langa faptul ca e foarte priceputa e si inventiva http://gospodini.blogspot.com/2010_12_01_archive.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu propun o reteta de salata boeuf- este preferata mea:

    INGREDIENTE
    - 1 kg cartofi
    - 1/2 carne vita
    - 300 g morcovi
    - 200 g telina
    - 200 g pastrarnac
    - 400 g castraveti murati
    - 100 g mazare fiarta (optional)
    - 1 lingura de mustar
    - sare
    - piper
    Se spala bine cartofii (cu burete de bucatarie va va fi mai usor) si se fierb in coaja.
    Se curata aproape fierbinti, apoi se lasa la racit.Castravetii se taie ceva mai fin, dar tot in partatele.Se fierb legumele impreuna, cu putina sare.Vita se fierbe separat pt ca fierbe mai greu.Se taie toate cubulete se amesteca cu maioneza, sare, piper si mustar si se orneaza dupa imaginatia fiecaruia.

    Pofta buna!

    RăspundețiȘtergere