joi, februarie 24, 2011

Iubeste autentic RoMaNeStE!

La 24 februarie, in ziua cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste Aflarea capului Sf. Ioan Botezatorul, spiritualitatea populara consemneaza ziua lui Dragobete, zeu al tineretii in Panteonul autohton, patron al dragostei si al bunei dispozitii.

Dragobete era ziua cand fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare si, daca timpul era frumos, porneau in grupuri prin lunci si paduri, cantand si cautand primele flori de primavara. Fetele strangeau in aceasta zi ghiocei, viorele si tamaioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le pastra pana la Sanziene, cand le aruncau in apele curgatoare. Daca, intamplator, se nimerea sa gaseasca si fragi infloriti, florile acestora erau adunate in buchete ce se puneau, mai apoi, in lautoarea fetelor, in timp ce se rosteau cuvintele: "Floride fraga/Din luna lui Faur/La toata lumea sa fiu draga / Uraciunile sa le desparti".

In dimineata zilei de Dragobete fetele si femeile tinere strangeau zapada proaspata, o topeau si se spalau cu apa astfel obtinuta pe cap, crezand ca vor avea parul si tenul placute admiratorilor.

De obicei, tinerii, fete si baieti, se adunau mai multi la o casa, pentru a-si "face de Dragobete", fiind convinsi ca, in felul acesta, vor fi indragostiti intregul an, pana la viitorul Dragobete. Aceasta intalnire se transforma, adesea, intr-o adevarata petrecere, cu mancare si bautura. De multe ori baietii mergeau in satele vecine, chiuind si cantand peste dealuri, pentru a participa acolo la sarbatoarea Dragobetelui.

Dragobetele trebuia tinut cu orice pret: Daca nu se facea cumva Dragobetele, se credea ca tinerii nu se vor indragosti in anul care urma. In plus, un semn rau era daca o fata sau un baiat nu intalneau la Dragobete macar un reprezentant al sexului opus, opinia generala fiind ca, tot anul, respectivii nu vor mai fi iubiti, iar daca o fata iesea impreuna cu un baiat si nu se sarutau se credea despre ei ca nu se vor mai iubi in acel an.
Etimologia cuvantului Dragobete

Una din ipoteze este ca Dragobete ar putea proveni din slava veche: dragu biti - a fi drag. O alta ipoteza spune ca numele provine din cuvintele dacice trago - tap si bete - picioare (pedes, in latina). Pierzandu-se limba daca, trago a devenit drago, iar pede - bete (cum se numesc cingatoriile inguste, fasiile tesute). Tapul simbolizeaza puterea de procreare, forta vitala, fecunditatea.

Comerciantii din Romania s-au gandit la aceasta zi autentica RoMaNeAsCa cu promotii care mai de care.
Iata cateva exemple :
- Magazinele Real au discount de 20% la orice masina de spalat sau frigider cumparat azi.
- Magazinele Takko din Galeriile Real au promotii de pana la 50% la toate sortimentele de haine, lenjerie intima, bijuterii din magazin. Promotia dureaza pana pe 27 februarie.
- Vino in Galeriile Real cu perechea si te vei casatori de proba. Doar azi !!!
- In perioada 21 – 24 februarie, Plafar si Europa FM te invita sa iubesti in stil neaos romaneste!
Trimite un SMS la 0728.111.222, numar cu tarif normal, cu textul "EUROPA FM DRAGOBETE". Vei avea ocazia sa asculti si sa dedici persoanei iubite melodia voastra preferata.
In plus, poti castiga un cos cu produse bio si naturale oferite de Plafar.

Dupa asa oferte, ce mai astepti ??!!! Iubeste autentic romaneste!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu