sâmbătă, aprilie 16, 2011

Sustine Turismul Romanesc!









Campania Sustine Turismul Romanesc continua cu o minunatie de munti, rezervatie si un lac de poveste !
CHEILE BICAZULUI - REZERVATIA CHEILE SUGAULUI MUNTICELU - LACU ROSU

Despartite doar de vreo 20 de km de orasul Bicaz, Cheile Bicazului reprezinta una din cele mai atragatoare zone turistice ale tarii. Situate in partea centrala a Muntilor Hasmas, apartinand Carpatilor Orientali, si fiind delimitate la nord si nord-vest de Suhardul Mare (1506 m) si la sud-est de Suhardul Mic (1352 m), fac legatura intre judetele Neamt si Harghita. Cheile, cu o lungime de 8 km, ce se intind intre statiunea Lacu Rosu si satul Bicazul Ardelean, sunt formate de raul Bicaz si afluentii sai (din care cel mai important este Bicajelul) si leaga Transilvania de Moldova.

Zona este strabatuta de drumul transcarpatic DN 12C ce leaga orasul Gheorgheni de Bicaz.

Cheile Bicazului fac parte din Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas ce are ca arii protejate: Lacul Rosu, Cheile Bicazului, Cheile Sugaului, Hasmasul Mare - Piatra Singuratica si Hasmasul Negru.
Tot drumul din Cheile Bicazului este format de serpentine de o frumusete deosebita. Peretii de calcar ai stancilor ascund pesteri de o deosebita frumusete (Pestera Neagra, Pestera Cascada) si avene (Licas, Avenul cu Trei Intrari). Toate micile cursuri de apa afluente Bicazului fac la randul lor alte chei cum ar fi: Cheile Laposului, Cheile Sugaului, Cheile Bicajelului.

Pe parcurs se pot admira Piatra Altarului - un masiv stancos de 1120 m altitudine, masivele stancoase Piatra Pintestilor (847 m) si Piatra Arsitei (835 m). Printre alte stanci mai deosebite din zona amintim Piatra Surducului, Poarta de Piatra si Politele Bardosului.

Cand porniti spre Cheile Bicazului cu destinatia finala Lacu Rosu veti trece si prin Rezervatia Cheile Sugaului Munticelu, cum te duci spre Lacu Rosu pe partea dreapta, chiar vizavi de aceasta rezervatie este o mina de carbune rosu.

Aria protejata Cheile Sugaului si intreg masivul calcaros al Munticelului (jud. Neamt, com. Bicaz Chei si com. Bicazu Ardelean) reprezinta un sit natural de exceptie, adevarat ‘muzeu in aer liber’. Datorita unicitatii patrimoniului natural (specii endemice de plante, raritati faunistice, izvoare petrifiante cu formare de tuf calcaros, relief exo- si endocarstic, calcare fosilifere, peisaj exceptional) rezervatia naturala Cheile Sugaului – Munticelu a fost desemnata “sit de importanta comunitara” conform legislatiei europene si urmeaza a fi integrata in reteaua internationala de arii protejate NATURA 2000. Custodele acestei arii protejate este Clubul Montan Roman cu sediul central in Piatra Neamt si sediul administrativ de teren la Cabana ECOLOG, investitie de mediu de utilitate publica. In aria protejata se desfasoara activitati organizate de cercetare stiintifica, educatie montana si ecologica, alpinism si escalada, speologie si drumetie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu