vineri, aprilie 01, 2011

Ziua Pacalelii

O ipoteza, acceptata de majoritate, sustine ca originea zilei de 1 aprilie are stransa legatura cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. In vechiul calendar, ziua Anului Nou era sarbatorita pe data de 1 aprilie, in loc de 1 ianuarie. Dupa schimbarea calendarului gregorian, in 1582, in timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut initial probleme de a se obisnui cu sarbatorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sarbatoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiti "nebuni de aprilie", precizeaza Agerpres.

In Franta, unde Ziua Pacalelilor a fost marcata pentru prima data in secolul al XVI-lea, cel care cade victima unei pacaleli este numit "poisson d' Avril" (peste de aprilie). Acesta trebuie, conform traditiei, sa poarte intreaga zi o hartie prinsa cu un ac cu gamalie, pe spate, decupata in forma de peste. Aceasta, pentru ca, in luna aprilie, soarele paraseste semnul zodiacal al Pestilor.

In Anglia, Ziua Pacalelilor este marcata timp de doua zile: cel pacalit este numit "noddy" si trebuie sa poarte o coada atasata pantalonilor sau fustei. In Scotia, acestuia i se spune "April qowk" sau "April cuckoo"(cuc de aprilie), pentru ca aceasta este prima pasare care vesteste venirea primaverii.

In Spania, celor pacaliti de 1 aprilie zi li se atribuie epitetul de "natarai". Japonezii sarbatoresc la 1 aprilie "Ziua papusilor" sau "Ziua bucuriei celor mici", carora le ofera in dar papusi. Ziua Pacalelilor este sarbatorita si in Peru, Mexic si Columbia, dar la 28 Decembrie, sub numele de "Dia de los inocentes" (ziua celor naivi).

Superstitii de Ziua Pacalelilor: este bine sa faci farsele inainte de ora pranzului

In Romania, pacalelile de 1 aprilie au inceput sa fie practicate in secolul al XIX-lea. Pacalelile practicate de 1 aprilie variaza de la cele simple, de genul, "Ti s-au murdarit pantofii" la cele foarte elaborate, la care unul sau mai multi membri ai familiei sau prieteni "lucreaza" mai multe zile. Exista si superstitii legate de pacalelile de 1 aprilie. Se spune ca este bine sa faci farsele inainte de ora pranzului, pentru ca altminteri vei avea ghinion tot anul.

Pacaleli celebre: s-a prabusit turnul din Pisa si numarul Pi, rotunjit la 3

Mass-media s-a implicat deseori in pacaleli de 1 aprilie. Astfel, in 1998, un ziar din Alabama a anuntat ca parlamentul statului Alabama a hotarat sa schimbe valoarea numarului lui Pi, rotunjindu-l la valoarea 3; in 1950, o televiziune olandeza a anuntat ca Turnul din Pisa s-a prabusit; in urma cu ceva ani, anumite pagini de internet din China si Coreea au anuntat ca Bill Gates a fost asasinat, iar in 1995 televiziunea din Malta a anuntat descoperirea unei grote subterane in care se afla un templu preistoric.
*www.agenda.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu