sâmbătă, aprilie 23, 2011
Sustine Turismul Romanesc !
Dupa ce pleci de la Curtea de Arges, Manastirea Curtea de Arges, spre Lacul Vidraru in drumul serpuit dintre munti vei gasi cu siguranta una dintre cetatile lui Vlad Tepes
CETATEA POIENARI
La Capataneni dealurile au fost inlocuite de munti inalti ce contin piscuri semete. Privind varfurile muntoase, turistii vor fi surprinsi sa vada pe unele dintre acestea ruinele unei cetati. Asezata pe pintenul muntelui Caprisoara, la o altitudine de 850 de metri, protejata de pante abrupte de aproape 500 de metri inaltime, cetatea Poienari strajuieste de secole intrarea in Defileul Argesului. O informatie culeasa de catre Alexandru Odobescu in anul 1871 de la invatatorul din satul Capataneni si reprodusa identic in ,,Chestionarul arheologic al Romaniei" mentioneaza ca ,,aceasta cetate s-a pomenit de oameni pana acum a se zice cetatea lui Negru Voda, iar noi, dupa cum cunoastem din istoria patriei zicem Cetatea Mariei Sale domnului Vlad Tepes."
Intre anii 1968 - 1970, in urma unor cercetari arheologice s-a determinat ca o parte diin componentele cetatii au fost construite inaintea domniei lui Vlad Tepes, la sfarsitul secolului al XIII-lea, sau inceputul secolului al XIV-lea. Construirea cetatii Poienari a facut parte dintr-un plan strategic de supraveghere si aparare a granitei nordice muntene, alaturi de alte cetati: Cetateni, Lotru, Stoenesti, etc.
Vlad Tepes, supranumit Dracula datorita cruzimii sale, a refacut si a intarit cetatea, folosind pentru aceasta si munca fortata a unor targovisteni razvratiti. In Letopisetul Cantacuzinesc se spune ca Vlad Tepes, voind sa pedepseasca boierii targovisteni, care ii ucisesera un frate, i-a ridicat pe toti ,,cati au fost oameni mari, pre toti i-au intepat de au ocolit cu ei targul; iar cati au fost tineri cu nevestele lor si cu fete mari, asa cum au fost impodobiti in Ziua Pastilor, pe toti i-au dus la Poienari de au lucrat la cetate pana s-au spart toate hainele dupre ei si au ramas toti deznascuti in piele goale".
Incinta cetatii era protejata de un turn prismatic construit din piatra bruta si alte trei sau patru turnuri aproape circulare ce aveau partea circulara ce aveau partea superioara zidita din caramida. Zidurile de aparare sunt groase de 2 - 3 metri. Intrarea in cetate se facea pe sub turnul din piatra, pe un pod mobil. Odata ridicat acest pod, cetatea devenea complet izolata. Cei din cetate puteau sa iasa printr-o galerie secreta intr-un loc de pe valea Argesului numit ,,la pivniti".
Datorita legendei ,,Dracula" cunoscuta in intreaga lume, cetatea a fost restaurata, construindu-se o pasarela care permite vizitarea ei de catre turisti. Accesul se face urcand cele 1480 de trepte printr-o padure de fagi. Ajunsi in varful muntelui, oaspetii cetatii vor beneficia de o priveliste impresionanta, care nu va fi uitata niciodata.
In continuare, drumul sculptat in munte, marginit de pereti aproape verticali, strabate mai multe tunele si viaducte, trece pe Valea lui Stan, ajungand in cele din urma la Barajul Vidraru.
Pana aici calatorul este impresionat de spectacolul grandios creat de natura. Pe un fond realizat din stanci (unele golase, altele acoperite cu diversi copaci) ale caror nuante multicolore nu ar putea fi realizate nici de cel mai fantezist pictor, danseaza zglobii cascadele cu apa cristalina.
Dupa 30 de km parcursi de la Curtea de Arges se deschide o priveliste incantatoare, o adevarata minune realizata de ,,om", in Cheile Argesului: Vidraru, o ,,mare" in mijlocul ,,muntelui".
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cetatea de la Poenari (Arges) incearca sa atraga vizitatori, iar managerii care se ocupa de celebrul sit dau dovada de multa imaginatie. Macabra. Contra unor sume infime (pentru un copil, de exemplu, un bilet costa doar doi lei), turistii vor putea vedea spanzuratoarea la care trudesc domnii din imaginile de mai sus, un cap de turc infipt in teapa si alte imagini terifiante. Numai bune de redat suflul celui care urca peste 1.400 de trepte pana la funesta atractie.
RăspundețiȘtergere