marți, august 23, 2011

Sustine Turismul Romanesc! Cascada Pruncea si Cabana 14 scaune



Cascada Pruncea este localizata in apropierea Barajului Siriu. De la Pensiunea "14 Scaune", se urca 2 kilometri pe un drum forestier şi se ajunge la un pod. Se coboara pe o cărare de lângă pod, printre copaci si se ajunge la cascada.

Înaltă de 5-6 metri, încadrată de o posadă din piatră care iese din pădure ca un scut, Cascada Pruncea reprezintă "noul" Siriului. Aici auzi doar apa şi miroşi numai fructe sălbatice, mâl, muşchi şi bolovani.

Langa Cascada Pruncea exista si o deschizatura folosita pe vremuri ca ascunzatoare.
Legenda spune ca pe vremuri exista un haiduc Gheorghilaş, un fel de Robin Hood, care "acu' multă vreme îi năcăja pe boierii de prin părţile astea". În ascunzatoarea de la cascada Pruncea se ascundea haiducul Gheorghilaş de poteră şi-şi împărţea prada cu tovarăşii de luptă. Potrivit legendei, febleţea lui Gheorghilaş era boierul Macovei de la Gura Teghii, care stăpânea mai multe turme de oi. Ori de câre ori dădea câte-o raită pe la stânele lui Macovei, Gheorghilaş nu uita de boier. Îl căuta, îl înşfăca de gât şi îi spunea cam aşa: "Futu-ţi legea, Macovei, cin' te-a scos în ochii mei?/ Păcatele mele multe, zilele tale scurte".
Oamenii de la Gura Teghii îl sărbătoresc an de an pe haiducul Gheorghilaş, pe 1 iunie.
Daca vrei sa poposesti peste noapte iti recomand Cabana 14 scaune.
Tel: 0238 513 433

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu