luni, iunie 06, 2011
Sustine Turismul Romanesc ! Manastirea Crisana - localitatea Tebea, Hunedoara
Foarte aproape de Brad si de Tebea este Manastirea Crisan (sau manastirea Vaca – Crisan), amplasata in satul Crisan din comuna Ribita, judetul Hunedoara. Este la cativa km lateral dreapta fata de drumul Deva – Oradea, se face dreapta imediat dupa iesirea din Brad si sunt indicatoare spre aceasta manastire. Drumul este relativ bun.
Initial acest sat s-a numit Vaca, dar ulterior a preluat numele de Crisan.
Manastirea a fost ridicata in Sec. XVI, de catre locuitorii din zona, cu ajutorul lui Mihai Viteazul si a altor domnitori din aceea perioada, precum si cu ajutorul calugarilor de la Manastirea Prislop, de langa Hateg. Biserica de atunci a fost construita din piatra si caramida, dar de-a lungul timpului a trecut prin diverse evenimente neplacute - incendii sau distrugeri.
Treptat, in partea a doua a Sec. XVIII manastirea ajunge o ruina si - datorita unor alunecari de teren - este parasita in perioada rascoalei lui Horea, Closca si Crisan. Dupa aceasta, este neclar ce s-a mai intamplat aici. In 1989 apare initiativa reinfiintarii manastirii, este cumparat terenul necesar, aflat acum in posesia localnicilor, iar in 1992 incepe constructia noii manastiri. Astfel, dupa o intrerupere de aprox doua secole, apare aici biserica noua, cu hramul Nasterea Maicii Domnului.
De asemenea sunt construite si anexe gospodaresti, cladire administrativa, altar de vara, toate realizate in ultimii ani cu aprobarea si sprijinul Episcopiei Aradului.
Biserica noua este construita in forma de cruce, avand inauntru icoana pictata cu hramul – Nasterea Maicii Domnului.
In fata bisericii este si un mic lac foarte frumos (cu ratuste de plastic - vezi pozele), iar in lateral – un mic magazin de obiecte si suveniruri bisericesti.
In ceea ce priveste vechea manastire - ruinele pot fi vazute si astazi, langa aleea care urca spre biserica noua, ele fiind conservate in urma unor lucrari arheologice de la inceputul anilor 1990.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu