miercuri, iunie 29, 2011
Sustine Turismul Romanesc! Slanic Moldova
Formarea unui oras este un fenomen evolutiv continuu, urmare a unei perioade mai mult sau mai putin indelungate de urbanizare.
Aparitia si dezvoltarea localitatii Slanic Moldova s-a datorat unor factori genetici favorabili care au individualizat evolutia acesteia si in principal resursele naturale si asezarea geografica. Asezarea s-a dezvoltat datorita descoperirii in anul 1801 a unui izvor cu apa minerala de catre Serdarul Mihalache Spiridon.
Incepand cu anul 1808 12 familii de tarani de la Ocnele de Sare se stabilesc in Slanic Moldova. In anul 1825 numarul familiilor creste la 27, acestea urmand sa ingrijeasca izvoarele tamaduitoare. Se intensifica popularea Vaii Slanicului si se intemeiaza satul Cerdac si Satul Rou (Ciresoaia). In anul 1840 statiunea apare pentru prima oara pe harta sub denumirea de "Feredeele Slanicului". In anul 1831, prin Hrisovul dat de Alecsandru Ghica, baile si izvoarele trec in proprietatea Epitropiei "Sf. Spiridon" din Iasi, dupa dorinta fostului ei proprietar Constantin Racovita care o donase in timpul vietii. In anul 1887 incepe sistematizarea statiunii, apar constructii noi precum Hotelul "Racovita", Vilele Pufu, Cerbul, Dobru, Cazinoul si Inhalatorul.
Se fac lucrari de regularizare a cursului Slanicului, se construiesc poduri si podete, se capteaza izvoarele, se introduc instalatii moderne.
Slanic Moldova devenise o statiune balneo-climaterica cu renume international.
Anii primului razboi mondial au prefacut localitatea in ruina. Cu mari eforturi statiunea etse refacuta partial si se repune in functiune in anul 1927. In timpul celui de-al doilea razboi mondial armata germana si-a stabilit cartierul general la Slanic Moldova, sustinand, in urma unor cercetari in zona, ca e localitatea cu cel mai curat aer din Europa!
Odata cu nationalizarea - 1948 - Slanic Moldova ia un nou avant. Se construiesc cladiri noi, se fac reparatii capitale, se racordeaza la sistemul energetic national.
In ultimele 2 decenii statiunea este inzestrata cu cateva constructii in stil modern, a caror frumusete se imbina armonios cu celelalte cladiri, prin folosirea unor elemente arhitectonice potrivite stilului montan si a materialelor de constructie specifice zonei: lemn si piatra.
Ce este de vizitat la Slanic Moldova?
•Zona Izvoarelor Minerale - impresioneaza atat prin peisajele deosebite cat si prin calitatile terapeutice ale izvoarelor minerale.
•Parcul din Slanic Moldova - o oaza de liniste si relaxare in mijlocul naturii. Daca aveti noroc puteti vedea si veverite.
•Cheile si cascada Slanicului
Potecile inguste si pe alocuri abrupte de pe malul stang al Slanicului, umbroase si tacute, ofera un peisaj salbatic si captivant amatorilor de mici escapade, fiind insa usor de parcurs, si alcatuiesc un traseu preferat de multi dintre turistii ce adora sa imortalizeze o parte din spectacolul oferit de statiune, acompaniati de susurul Cascadei.
•Trasee montane: cel mai usor si mai recomandat fiind traseul "300 de scari"; Traseul il parcurgeti in aproximativ 2ore. Trebuie sa fii echipat cu adidasi sau ghete/bocanci de traseu, apa si multa rabdare. E frumos.
•Biserica Catolica din Slanic Moldova - impresioneaza prin arhitectura avangardista.
Targu Ocna este un reper important in configurarea rutei catre Slanic Moldova, ca urmare am adaugat cateva obiective turistice din zona si de pe traseul Targu Ocna - Slanic Moldova:
•Mina Salina din Targu Ocna.
Zona deschisa vizitatorilor este baza de agrement din mina Trotus, unde puteti vizita urmatoarele obiective turistice:
Biserica "Sfanta Varvara" - amplasata la 240 m in subteran, singura biserica din Europa construita aproape integral din sare; Muzeul Sarii; lacul cu apa sarata si cascada; terenuri de sport si spatiu pentru gimnastica; spatii de joaca pentru copii; bufet; cabinet medical.
Temperatura in subteran este de 12-13 grade.
Program acces vizitatori:
Zilnic (inclusiv sambata si duminica): 07.00-17.00 (16.00 ultima cursa)
Accesul se face cu microbuzele societatii.
Tarife: 18 RON -adulti, 9 RON -copii
•Monumentul Eroilor si Manastirea Magura Ocnei se afla pe Dealul Magura din Targu Ocna.
Cale de acces: dupa ce treceti de intersectia catre Slanic Moldova, la cateva sute de metri, gasiti spre dreapta un drum asfaltat de 2,5 Km care urca in serpentine spre varful Dealului Magura.
•Manastirea "Stefan cel Mare" de pe Muntele "Bolovanu"
Cale de acces: din satul Cerdac se urmeaza un drum forestier de 6 kilometri pentru a ajunge la manastire.
•Zona Valea Uzului situata la 12 kilometri vest de orasul Darmanesti.
Pentru cei cazati la Slanic Moldova traseul pana la Barajul "Poiana Uzului" are o lungime de aproximativ 50 Km.
Zona Valea Uzului are un potential turistic remarcabil, desi, tipic romanesc: turismul este slab dezvoltat.
Principalul reper al zonei este barajul "Poiana Uzului", construit in anul 1973, inalt de 82 m si lung de 500 m, cu o lungimea a lacului de 3,8 km, suprafata de 334 ha, un volum de 98 mil. m cubi apa si cu adancimea maxima de 64 m.
Barajul "Poiana Uzului" este rezervatie sanitara, avand ca scop aprovizionarea cu apa potabila a oraselor: Darmanesti, Tg.-Ocna, Onesti si partial a Bacaului.
Ca unitati de cazare in zona se pot gasi cateva pensiuni si cabane situate la "Coada Lacului", taberele Valea Uzului (situata la baza barajului) si tabara Salatruc (situata in amonte la granita cu judetul Harghita).
Starea drumului:
Targu Ocna - Darmanesti: asfaltat recent;
Darmanesti - Barajul "Poiana Uzului": drum asfaltat, plin de gropi dar acceptabil;
Barajul "Poiana Uzului" - "Coada Lacului": drum forestier deplorabil.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu