vineri, martie 11, 2011

JAPONIA SUB ASEDIUL CUTREMURULUI SI AL TSUNAMIULUI

Zeci de oameni sunt daţi dispăruţi, iar în jur de 300 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului cu magnitudine de 8,9 şi a valurilor mari care au lovit coastele Japoniei vineri dimineaţă. MAE a anunţat că până în prezent nu sunt raportate victime de origine română şi nici nu a fost cerut ajutorul Ambasadei României de la Tokio.

Poliţia din Miyagi a anunţat că 300 de cadavre au fost descoperite în zona de coastă din oraşul Sendai. 8.000 de soldaţi sunt în misiune de salvare a victimelor, iar în următoarele ore se aşteaptă ca numărul victimelor să crească. 60.000 - 70.000 de persoane au fost evacuate în oraşul Sendai, lovit de tsunami, relatează agenţia Kyodo, citată de NewsIn.

În Japonia, cutremurul a provocat zeci de incendii, iar o rafinărie din apropiere de Tokyo a explodat, lansând în aer o adevărată ciupercă de foc. Autorităţile nipone au decretat stare de aletă nucleară şi au închis patru centrale, dar au asigurat că nu există scurgeri radioctive.

Un reprezentant al guvernului nipon a cerut populaţiei să se pregătească de replici de o intensitate similară cu seismul de vineri dimineaţă, precum şi de posibile tsunami, anunţă Kyodo. Guvernul nipon a anunţat importante pagube materiale.

Cutremurul din Japonia, care a avut o magnitudine de moment de 8,9, a fost urmat de mai multe replici cu magnitudinea cuprinsă între 5,4 şi 7,3. Cutremurul de vineri din Japonia, care s-a produs la ora locală 14.46, a declanşat valuri seismice cu înălţimea de zece metri care au măturat coastele prefecturii Myagi. Deşi victimele şi pagubele încă nu pot fi evaluate, este probabil una dintre cele mai grave catastrofe naturale din istoria ţării.

Alerte de tsunami au fost lanste pentru 20 de ţări din bazinul Oceanului Pacific. În Hawaii, localnicii din zonele de coastă au fost evacuaţi în aşteptarea unor valuri tsunami de până la doi metri înălţime. Totuşi, până la această oră nu au fost anunţate victime în Hawaii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu