Aparitia Ordinului 15 din 20.01.2011 privind conditiile de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, regulamentul de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, precum si modelele permiselor de pescuit recreativ/sportiv a dus la modificarea acestui articol publicat pe blog la data de 30.01.2011.
Am extras cateva pasaje din prezentul ordin, am incercat sa le intelegem, ca sa ne facem o idee despre directia inspre care se indreapta pescuitul recreativ/sportiv de la noi din tara.
Inceputul suna bine: Art.3 alin.2 – permisul de pescuit recreativ/sportiv, este nominal, netransmisibil, se elibereaza anual si este valabil in toate habitatele piscicole naturale.
Apoi se precizeaza ca ANPA elibereaza la cerere autorizatie de pescuit recreativ/sportiv unei asociatii de pescari sportivi pentru o anumita zona de pescuit. Ce obligatii au asociatile referitor la zonele primite in gestiune.
Art 8 alin.2 spune ca “Asociatiile de pescari sportivi pot percepe un tarif saptamanal, lunar, anual, de acces in zona de pescuit autorizata pentru serviciile de organizare a pescuitului si derularea obligatiilor prevazute la alin.1”. Aici trebuie lamurita un pic problema: pot pescui cu permisul ANPA fara costuri suplimentare in toate habitatele piscicole naturale sau nu? Pot pescui cu permisul ANPA fara costuri suplimentare numai in zonele pentru care nu s-au emis autorizatii si in cele ce nu fac obiectul autorizarii (Dunare, Marea Neagra si lacurile de acumulare unde se practica pescuitul comercial) sau …. se va tine cont de precizarea din anexa nr.3 (regulament de practicare a pescuitului recreativ / sportiv) la art. 10 unde se precizeaza: “Asociatiile si federatiile de pescari sportivi consimt sa-si armonizeze actiunile in vederea implementarii obiectivelor si masurilor din prezentul regulament si isi recunosc dreptul de reciprocitate pentru membrii lor, in vederea practicarii pescuitului recreativ/sportiv, conform prevederilor art. 23 alin (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.23/2008 ”
Finalul nu mai suna asa de bine, unde mai pui ca se adauga:
Art.9 alin.2 In Rezervatia Biosfera Delta Dunarii, practicarea pescuitului recreativ/sportiv se face pe baza permiselor de pescuit recreativ/sportiv emise si eliberate de Administratia Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii, cu respectarea reglementarilor in vigoare.
Deci in Delta Dunarii permisul de la ANPA, NU mai este valabil in 2011.
Asociatia de pescari sportivi care obtine autorizatia de pescuit recreativ/sportiv are obligatia sa elibereze permisele de pescuit catre pescari, in conditiile legii , fara perceperea de taxe suplimentare. A se retine notiunea folosita “pescari” nu “membrii”.
*http://www.info-delta.ro/blog/permisul-de-pescuit-anpa-2011
Mare porcarie!Am fost la pescuit la Scoreiu pe data de 15.07.2011 si au venit cei de la filiala sa-mi spuna ca tre. sa achit o taxa suplimentara pentru ca nu am permis de Sibiu.A trebuit sa-mi string betele si sa plec deoarece n-am vrut sa le platesc .Niste nenorociti aia care le dau posibilitatea acestor jegosi sa faca ei ce vor.De facut nu fac nimic numai vin sa-ti ia banii pe tot felul de taxe inventate de ei la un pahar de sprit.O tara de cacat in care daca esti cinstit si incerci sa respecti legile esti jegmanit pe fata.Am permis de pescuit din anul 1991 si vizat in fiecare an,dar de la anul jur ca nu mai platesc nici o taxa nici la ANPA si nici la vreo asociatie, dar de mers am sa merg la pescuit si fara permis.
RăspundețiȘtergere